Μια Μέρα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Αν σχεδιάζετε να ταξιδεύσετε στα Χανιά στην Κρήτη, θα περάσετε πολύ χρόνο στο παλιό κομμάτι της πόλης και κυρίως στο Ενετικό Λιμάνι, το κατεξοχήν αξιοθέατο και το πιο γραφικό κομμάτι των Χανίων. Το πρώτο πράγμα που ακούει κανείς για τα Χανιά είναι το Ενετικό Λιμάνι, τα στενά σοκάκια της πόλης και τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δίπλα στο κύμα. Πολλά από όσα θέλετε να δείτε πραγματικά από τα Χανιά βρίσκονται κάπου γύρω γύρω από το Ενετικό Λιμάνι – το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο. Ας δούμε πώς μπορείτε να περάσετε μια μέρα στο Ενετικό Λιμάνι και τα πέριξ.

ο φάρος των χανίων

Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων είναι υπέροχο κάθε ώρα της ημέρας, καθώς ο ήλιος δημιουργεί ένα διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα, δίνοντας την εντύπωση ενός διαφορετικού μέρους κάθε φορά που το επισκέπτεστε. Μπορεί τε να αφήσετε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας σε κάποιο κοντινό δρομάκι, και να απολαύσετε μια όμορφη βόλτα στο λιμάνι, όπου θα γοητευτείτε από την ισορροπημένη μείξη Κρητικών, Τούρκικων και Ενετικών στοιχείων. Η περιοχή δίπλα στο Ενετικό Λιμάνι γοητεύει τους πάντες και σίγουρα αξίζει να εξερευνήσετε τα ερειπωμένα κτίρια, τα όμορφα δρομάκια με διάφορα καταστήματα τέχνης και την υπέροχη αρχιτεκτονική.

Η οδός Χάληδων και το Φρούριο του Φιρκά

Για να φτάσετε στο Ενετικό Λιμάνι θα κατεβείτε την οδό Χαλήδων, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στα Χανιά. Θα δείτε τον καθεδρικό ναό των Τριών Μαρτύρων, ένα Τούρκικο χαμάμ, το Κρητικό μουσείο Λαϊκής Τέχνης, και το Αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων. Στην κορυφή της οδού Χαλήδων θα δείτε τα Στιβανάδικα, το δρόμο με τα δερμάτινα.

Αν σας αρέσουν τα μουσεία, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια βόλτα προς το Φρούριο του Φιρκά, το λιμάνι και το Ναυτικό Μουσείο Χανίων, που διαθέτει μια τεράστια συλλογή, ναυτικών ευρημάτων που καταδεικνύουν την πλούσια ιστορία των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης.

Το Ναυτικό Μουσείο Χανίων βρίσκεται μέσα στο Φρούριο Φιρκά, που σας προσφέρει εξαιρετική θέα στο λιμάνι αλλά και τη δυνατότητα να βγάλετε καταπληκτικές φωτογραφίες του παλιού λιμανιού της πόλης. Αν βρεθείτε εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως σταθείτε τυχεροί και απολαύσετε ένα από τα πολλά καλλιτεχνικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα μέσα στο Φρούριο.

Το Τζαμί και το Ενετικό Αρσενάλι στο λιμάνι των Χανίων

the Mosque and horses
Το Τζαμι και οι Αμαξες στο Λιμανι Των Χανιων

Αν πάτε ανατολικά από την πλατεία Σιντριβάνι θα δείτε το Μεγάλο Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν Πασά, που χτίστηκε κατά το τέλος του 17ου αιώνα. Λίγο πιο πέρα, στην Ανατολική πλευρά θα δείτε τα Ενετικά Αρσενάλια του λιμανιού, με τα αψιδωτά νεώρια. Το μεγαλύτερο, το Μεγάλο Αρσενάλι όπως λέγεται, έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο όμορφα στολίδια των Χανίων, και στεγάζει το Αρχιτεκτονικό Κέντρο Μεσογείου, όπου διάφορα συνέδρια και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα.

Κατά μήκος της ακτής, κοντά στα αρσενάλια, θα δείτε μια μεγάλη σειρά εστιατορίων και ταβερνών, που προσφέρουν Κρητική και ελληνική κουζίνα, αλλά και καταπληκτική θέα στο Φάρο του Λιμανιού. Στο τέλος του όρμου Τομπάζη, θα δείτε ένα μικρό στενάκι δίπλα από το ξενοδοχείο Πόρτο Βενετσιάνο, όπου υπάρχουν πολλές καφετέριες – είναι ένα από τα γνωστά σημεία συνάντησης της πόλης για τους νέους και είναι πολύ όμορφο σημείο.

Ο λόφος Καστέλι και η Σπλάντζια

Λίγο μακρύτερα, περπατώντας και πάλι προς το εσωτερικό της πόλης θα δείτε το λόφο Καστέλι, την πρώτη περιοχή των Χανίων που κατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή, και λίγο πιο πέρα τη Σπλάντζια, μια από τις πιο παραδοσιακές και γραφικές γειτονιές των Χανίων, που ήταν Τούρκικος μαχαλάς και ονομαζόταν “Ponte de Viari”.

Κουμ Καπί

Αν συνεχίσετε τον περίπατό σας προς τον όρμο Μιαούλη, θα φτάσετε στο Κουμ Καπί, που σημαίνει μεγάλη πύλη στα Τούρκικα. Εδώ είναι το κυρίως σημείο συνάντησης και διασκέδασης κοντά στο λιμάνι, γεμάτο από καφετέριες και μπαρ, όπου οι νέοι των Χανίων περνούν τις ώρες τους πρωί και βράδυ. Η κίνηση στην περιοχή είναι μεγάλη, και αν θέλετε να βρείτε κάποιο καλό σημείο να καθίσετε, μάλλον θα πρέπει να έρθετε νωρίς το απόγευμα.

Το Ενετικό Λιμάνι – ο Φάρος

Αν έχετε διάθεση για λίγη ρομαντζάδα, θα πρέπει να πάτε σε κάποια από τις καφετέριες ή τα ουζερί που βρίσκονται στο εσωτερικό κομμάτι του λιμανιού των Χανίων, που γίνεται ακόμα πιο πολυσύχναστο όταν πέφτει η νύχτα. Το λιμάνι διακοσμείται από το Φάρο, το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε ακολουθώντας το τείχος που διατρέχει το λιμάνι. Ο Φάρος μοιάζει από μακριά με μιναρέ και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία των Χανίων.

Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων μοιάζει με έναν υπέροχο λαβύρινθο, περιμένοντας σας να το εξερευνήσετε και να το ανακαλύψετε. Δεν θα μπορέσετε παρά να το ερωτευθείτε και να φέρετε αυτό το ρομαντικό και διακριτικά όμορφο μέρος στη μνήμη σας πολλές φορές αφού φύγετε από την Κρήτη.

Similar Posts